Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 9. 2015

MANUŠIČTÍ NA MČR 2015

Malorážková sezóna opět utekla jak voda, a tak přišlo její vyvrcholení,  ve dnech 11. - 13. 9. 2015 sjeli střelci z celé republiky,  předvést na mistrovství ČR  své nejlepší výkony.  Jak jinak, střelci z SSK Manušice nesměli chybět a vyrazili do Plzně v hojném počtu.

Prvními výstřely zahájili v pátek mistrovství muži a junioři v závodě LM 60 ran vleže. V kategorii mužů startovali  za SSK Manušice Zdeněk Kučera s Tomášem Václavíkem,  kdy obsadili 62. a 65. příčku. V juniorské kategorii startovali Martin Tuček, Jaroslav Špitálský a Aleš Poláček, přičemž Aleš s Járou se výbornými výkony dostali do finále.  Alešovi unikl bronz kvůli nešťastné poslední ráně, takže finále vyneslo manušickým 4. a 8. místo. Společně tito tři junioři vybojovali 3. místo v soutěži družstev.

Sobota  asi byla nejrušnějším dnem. V třípolohovém závodě žen startovala z Manušic pouze Šárka Hubená (17. místo). V juniorkách startovaly Byambaa Bylgunzaya, které se podařilo vybojovat 18 příčku, do finále postoupila zkušenější,  Michaela Širlová z páté příčky v základním závodě, kdy tuto příčku si udržela i ve finále. V soutěži družstev, společně s Janouškovou z Ruprechtic vybojovaly juniorky  bronzové medaile pro Liberecké KS.  Dorostenky byly o něco úspěšnější a taky dosáhly na medailové pozice. Karolína Brabcová předvedla vynikající výkon, který jí vynesl bronzovou medaili , Vlasta Bartoníčková zůstala za Karolínou, na čtvrté příčce se stejným nástřelem, ale nižším počtem centrových desítek a Michaela Kailová obsadila krásné 8. místo. Společně tato děvčata vybojovala 1. místo v soutěži družstev a získala tak titul mistryň ČR pro rok 2015 a to v novém rekordu ČR. Pro zajímavost do současné doby držely rekord rovněž závodnice SSK Manušice a to Aneta Brabcová, Klára Bartošová a Lucie Topičová, které ho vytvořily v roce 2006 na MČR v Plzni. Nesmíme však  opomenout další chvályhodné výkony, které předvedly méně zkušené sportovkyně klubu Denisa Dittrichová ( 14. místo), Nela Matysová ( 19. místo ) a Byambaa Anarzaya ( 23. místo ) V soutěži družstev obsadily, Manušice B  6. místo. I tato děvčata předvedla vynikající výsledky na hranici jejich osobních maxim a je třeba je pochválit. Odpoledne mistrovské klání pokračovalo bojem v nejtěžší disciplíně, téměř 3 hodiny trvajícím 3 polohovým závodem mužů a juniorů. V královské disciplíně,  startovali  Zdeněk Kučera ( 26.místo) a Tomáš Václavík (27. místo) za muže. V juniorech pak Jaroslav Špitálský (10. místo) a Martin Tuček, který vybojoval svým nejlepším osobním nástřelem  8. místo a dostal se tak do finále, kde 8. pozici potvrdil. Po zásluze spolu s Pavlem Boháčkem z SSK Liberec a Špitálským, Martin Tuček získal, pro Liberecké KS krásné 5. místo v soutěži družstev. Muži, Mikulčík SSK Liberec, Kučera a Václavík obsadili 9. příčku, pro Liberecké KS v soutěži družstev.

Posledním dnem  MČR byla neděle, ve které se závodilo v disciplíně  SM  60 ran v leže. Mezi ženami startovaly Hubená (20. místo ) a Kučerová Miroslava ( 16. místo ), která svým dobrým výsledkem doplnila krajské sdružení žen a obsadila spolu s Danou Hulíkovou a Hankou Pochylovou, vynikající 3. místo v soutěži družstev. Juniorkám se také dařilo, Michaela Širlová  skončila na 6. místě a Byambaa Bylgunzaya  na 18. místě.  Společně pak, s Janouškovou s Ruprechtic, obsadily  5. příčku v kategorii družstev.

Nejúspěšnější byly opět naše dorostenky, vynikajícím výsledkem a skvělou prací si Michaela Kailová vystřílela 3. Místo, o pouhý 1 bod za ní následovala na 7. příčce Karolína Brabcová. Společně s Vlastou Bartoníčkovou získaly pro Manušice skvělé 2. místo v družstvech. Naše další dorostenky nastřílely také slušné výsledky a také se krásně umístily, Matysová (18.), Byambaa A. (30.), Dittrichová  (40.) a nejmladší velice nadějná střelkyně SSK Manušice Veronika Svobodová (49.) Dorostenci kteří celé klání MČR 2015 uzavřeli, skončili na nižších příčkách výsledkové listiny. Potvrdili tak svými výkony celkově tvrdý rok práce a osobní přípravy. Ondřej Sehnal (60.) Ondřej Bílek (63.) Herák (76.) Martin Pírek (93.) Filip Mazánek (96.). Jedná se ale o mladé, nezkušené sportovce, kteří budou muset ještě mnoho odtrénovat, aby se dostali na úroveň zkušenějších dívek. Záleží již jen na nich, jak zvládnou další střelecká klání.

Ať už poslední nejmladší dorostenci, kteří jsou velkou nadějí pro střelecký klub, junioři kteří se derou výš a výš, nebo dorostenky, které pravidelně potvrzují  ta nejlepší umístění ze všech...nebýt skvělých trenérů Karla Brabce, Zdeňka Kučery, Mirky Kučerové, Stanislava Stupky, výborného zázemí SSK Manušice a velké podpory Města České Lípy...nikdo z účastníků MČR 2015 by nebyl tak úspěšným sportovcem.

Autorky + foto:

Vlasta Bartoníčková, Šárka Hubená

 

Foto z MČR 2015 najdete na:         http://sskmanusice.rajce.idnes.cz/